06 30 824 61 86 | info@bogarmaya.hu

Bogár Maya Blog

Home

Blog

Csak egy mozi? Dehogy!

Csak egy mozi? Dehogy!

Csak egy mozi? Dehogy!

Bármely művészeti alkotás (film, könyv, zene, kép) alkalmas arra, hogy fejlesszük az önismeretünket és más szemszögbe helyezzük a gondolkodásunkat, felelevenítsünk olyan meghatározó eseményeket az életünkből, amelyek akár megváltoztattak mindent.


Friss élmény bennem az Oppenheimer című film. 


Vitathatatlan az elképesztő művészi teljesítmény, élmény, amit a film nyújt. A dilemmák, az örlődés "arcbatolàsa" erős érzelmi cunamit okozhat a nézőben. Bennem mindenképpen okozott… Ez ihletett arra, hogy egy pillanatra felvillantsam azt a lehetőséget, amelyet a művészet kínál az önismereti munkában. Én gyakorta használok művészeti alkotásokat a munka során, ha kíváncsi vagy, gyere próbáld ki, hova lehet jutni egy-egy ilyen folyamattal.


Nézzük azokat az érzéseket, belső vívódásokat, amelyeket felfedezünk a filmben. Ebben az esetben teljesen indifferens, hogy mi a tárgya a dilemmának. Maga a helyzet, amivel dolgozni lehet. Állj meg egy pillanatra, és tedd fel ezeket a kérdéseket magadnak! Járd körbe azokat a témákat, amelyek megérintettek a film nézése közben. Ilyenek például: Felelősség, morális dilemma, következmények, múlt-jelen szétválasztása (a filmben: fekete-fehér), játszmák, karizma, sebezhetőség, tehetség, óvatlanság, visszafordíthatatlan folyamatok….

Hogyan dolgozz vele?
Tudatosítsd azokat az érzéseket, amelyeket egy-egy dilemma, vívódás kelt benned! Azokat, amelyek akár a sajátjaid is lehetnének vagy a lehető legtávolabb állnak Tőled! Figyeld meg, hogy vannak-e olyanok, amelyek még napok múlva is dolgoznak Benned!


Akár hiszed, akár nem…
A felkutatott érzések egy-egy coaching folyamat során napokig "dolgoznak", segítenek a nézőpontváltásban, erőforrásként funkcionálnak, céljaid szolgálatába állnak vagy akár fejlesztendő területeket mutatnak.


5 kérdés, amit a film kapcsán feltehetsz magadnak:
1. Mi volt életed legnagyobb morális dilemmája? Hogyan "végződött"?
2. A döntéseid során milyen szerepük van a következményeknek?
3. Emlékszel olyan élethelyzetre, amikor egy döntés érdekében eltávolodtál a saját erkölcsi normáidtól?
4. Mennyire befolyásol mások véleménye a döntéseidben? Ha igen, kié?
5. A hierarchikus viszonyok hogyan befolyásolják a véleményed, döntéseid? Láttatod, hallatod, vállalod?

Mindenképp arra biztatlak, hogy járj nyitott szemmel! Minden felhasználható arra, hogy jobban megismerd magad, és más megvilágításban lásd az érzéseidet.

Ne tartsd magadban, lehet ez a mai munkahelyi kávézás vagy akár az esti családi vacsora témája, beszélgess! Ismerd meg magad és hagyd, hogy megismerjenek a szeretteid!
A kérdések végtelenek, merd feltenni őket magadnak! Alkoss újakat! Légy hálás a művészetnek, hogy ezernyi tükröt kínál fel Neked! Légy bátor szembenézni magaddal!Önismeret

© All Rights Reserved.
weboldalt üzemelteti: WebForRent.hu

Adatkezelés

A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Amennyiben továbblépsz, azzal elfogadod az arra vonatkozó szabályzatunkat.