06 30 824 61 86 | info@bogarmaya.hu

Bogár Maya Blog

Home

Blog

Kiégés, fásultság, depresszió?

Kiégés, fásultság, depresszió?

Kiégés, fásultság, depresszió?

Kiégés II. rész

Először is ne diagnosztizálj! Figyelj, maradj éber, amennyire csak lehetséges, ne címkézd magad vagy a környezeted, hanem bízd szakemberre a feltérképezést! 


Fontos megjegyezni, hogy nem vagyok orvos. Segítő szakemberként hívom fel a figyelmet a különbségekre és a saját kompetenciáim szerint segítek. Ha szükséges, tovább irányítom a klienst a megfelelő szakemberhez. A jelekről, jellemzőkről tudok írni, ami árnyaltabb képet adhat a kiégés, fásultság és a depresszió határairól. A célom az, hogy abban tudjalak támogatni, hogy figyeld az érzéseidet, a működésedet és a fejlődés során kialakuljon egy olyan önreflexió benned, ami az eligazodást segíti. 


Ezek az állapotok más-más megküzdési stratégiát, gondozást igényelnek, és van, hogy akár orvosi beavatkozást is.  Ebben igyekszem egy kis segítséget adni Neked.

Lássuk:
A kiégés egy olyan állapot, amikor hosszú távon túlzott stressznek vagy nyomásnak vagyunk kitéve, például munkahelyi vagy személyes életünk során. Az állandó feszültség és a túlterheltség számos következménnyel járhat: csökken a motiváció, megjelenik a fizikai és mentális kimerültség és látványosan csökken a hatékonyság. A kiégés általában olyan helyzetben jelentkezik, amikor hosszú távon nem vagyunk képesek megfelelően kezelni a stresszt, és túl sok erőforrásunkat veszi igénybe a feladataink elvégzése.

A kiégésre hajlamos személyre jellemző: 
o    „stresszirigység”
o    pörög, villámgömbként közlekedik, ég
o    teljesítménykényszeres, 
o    nem választja szét a munkát a magánélettől
o    vágyik az elismerésre, sikerre, túlvállalja magát
o    belső kontroll miatt csinálja, „túltolja”

VIGYÁZZ, FERTŐZÉSVESZÉLY! A kiégés fertőz(het)...Egy olyan munkahelyi környezetben, ahol például open office-ban dolgozunk, egy kiégett ember amolyan „diesel mozdonyként” működik: egész nap kattog, pampog, gyakorlatilag fertőzi a teret, lassan a környezete is tünethordozóvá válik. A kapcsolatai terhessé válnak, már nem tudja üzemszerűen működtetni a szociális hálóját. Leépítheti a barátait, kifogásokat keres a közös programokban, gyakorlatilag elmagányosodik. Súlyos esetekben az ilyen emberek közelében megnőhet a fluktuáció, kidőlnek, cserélődnek mellőle az emberek. 


A fásultság gyakran összefügghet a kiégéssel, azonban kissé eltérő módon jelentkezik. Amikor fásultak vagyunk, általában elveszítjük az érdeklődést és a motivációt például a munkánk iránt, ami korábban örömet szerzett nekünk. A fásultság érzése átmeneti lehet, és általában nem csak akkor jelentkezik, ha hosszú ideig tartó stressz van jelen az életünkben. Ebben a monotóniának is nagy szerepe van. Éppen ezért gyakran megoldható azáltal, hogy változtattunk a rutinunkon, új célokat állítunk fel vagy érdeklődésünket más területekre irányítjuk.

A kiégéssel szemben a fásultságra hajlamos személyre jellemző:
o    nem pörög – egy „Pató Pál úr” típusú ember nem fog kiégni, 
o    nem teljesítménykényszeres, éppen hogy teljesít
o    szét tudja választani a munkát a magánélettől
o    külső kontroll miatt csinálja


A depresszió nem csak egy rossz hangulat vagy szomorúság. Ez egy komplex mentális állapot, amely hosszú időn át tartó, mély szomorúságot és reménytelenséget okozhat.
Úgy gondol rá az ember, mint egy sötét felhőre, amely árnyékot vet az életére. Elveszi az érdeklődést és a motivációt, és nehézzé teszi a mindennapi tevékenységekkel való boldog és kiegyensúlyozott foglalkozást. A depressziós ember úgy érezheti, hogy minden fekete-fehér, és nehéz értelmet találni az életének.
A depresszió jelei különbözőek lehetnek minden egyes ember esetében, de itt van néhány gyakori dolog, amire érdemes odafigyelni:
o    Tartós szomorúság vagy levertség, amely nem múlik el hosszú időn át
o    Elvesztett érdeklődés és öröm az olyan tevékenységekben, amelyeket korábban élvezett
o    Fáradtság és energiavesztés, még a kipihent éjszakai alvás után is
o    Alvászavarok, például álmatlanság vagy túlzott alvás
o    Csökkent vagy éppen túlzott étvágy
o    Koncentrációs nehézségek és döntéshozatali problémák
o    Gyakori negatív gondolatok, önértékelési problémák és öngyilkossági gondolatok.


Ha bármelyik állapot tüneteit észleled magadon, vagy valakin, aki fontos neked, szentelj rá figyelmet, kérj segítséget!

A végsőkig kitartani, elbagatellizálni vagy konzerválni ezeket az állapotokat nem célszerű! Figyelj magadra!
 Coaching

© All Rights Reserved.
weboldalt üzemelteti: WebForRent.hu

Adatkezelés

A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Amennyiben továbblépsz, azzal elfogadod az arra vonatkozó szabályzatunkat.