06 30 824 61 86 | info@bogarmaya.hu

Bogár Maya Blog

Home

Blog

Őrizd meg a lángot, előzd meg a kiégést!

Őrizd meg a lángot, előzd meg a kiégést!

Őrizd meg a lángot, előzd meg a kiégést!

Kiégés III. rész


Életed során rendre találkozhatsz olyan kihívásokkal, stressz-helyzetekkel, amelyek elviselhetetlenné válhatnak számodra és akár a kiégés felé vezetnek. Nagyon fontosnak tartom, hogy a kiégés nem a sorsunk szükségszerű és elkerülhetetlen része. Hogyan alakíthatsz ki egy boldog, kiegyensúlyozott életet? A megelőzés kulcsfontosságát szeretném megmutatni néhány számomra fontos példával:


- Szánj időt az önismeretre! Ha ismered a saját működésedet, határaidat, igényeidet, erőforrásaidat, korlátaidat, megtanulsz nemet mondani a túlzott stresszt okozó dolgokra, szinte nyert ügyed van. Ebben tud segíteni neked egy jól felkészült szakember, egy jól felépített folyamat. 


- Gondoskodj magadról! Hagyj időt magadnak a feltöltődésre, a regenerálódásra. Fontos az egészséged megtartása étkezési, sportolási, alvási szokásaid megreformálásával. A testi egészséged mindenképpen jó hatással lesz a munkabírásodra, energiaszintedre. 


-    Priorizálj! Tudom, hogy rengeteg feladat és kötelezettség tengerében úszol, azonban a kiégés elkerülése érdekében fontos, hogy megtanulj hatékonyan priorizálni. Fel kell ismerned, hogy mi igazán fontos számodra, és adj is ezeknek a tevékenységeknek elsőbbséget. Az idő- és energiaveszteséggel csak „eteted” a kiégést. 


-    Teremts egyensúlyt a munka és a magánélet között! Meg kell tanulnod időt szánni (nem szakítani!) a hobbi, a család és a barátok számára, a munka nem telepedhet rá a teljes életedre. Az egyensúly fenntartása abban segít, hogy energiával és motivációval tudjunk töltődni a mindennapi kihívásokkal szemben. 


-    Használj stresszkezelési technikákat! A stressz állapot konzerválása nagy sebességgel visz a kiégés felé. Fontos, hogy rendszeresen gyakorolj olyan stresszkezelési technikákat, amelyekkel csökkenthető a stressz mértéke és növelhető a belső egyensúly. Azt javaslom, hogy a „stresszmentes” életnek ne dőlj be, a stressz kezelése a fontos és nem az eltüntetése! Légy nyitott, próbáld ki, neked melyik módszer ad a legtöbbet: meditáció, légzésgyakorlatok, jóga, természetjárás, vagy bármilyen tevékenység, ami segít ellazulni, oldani a feszültséget. 


-    Tarts fent támogató kapcsolatokat és élvezd a közösség erejét! Olyan emberekhez kapcsolódj, akik támogatnak és inspirálnak téged az életben.


-    Keresd meg az értelmes tevékenységed és szenvedélyed! Ha például irodai munkát végzel vagy segítő vagy, nagy eséllyel úgy dolgozol, hogy nincs kézzel fogható produktuma a munkádnak. Arra gondolok, hogy manapság már a nyomtatót is alig kapcsoljuk be, maximum virtuális mappákban vannak a munkáid, ami gyakorlatilag felmérhetetlen, sem a mennyiség, sem a minőség nem kézzel fogható vagy objektíven mérhető. Nem gondolnád, de ez a furcsa munkavállalói lét is hozzájárulhat a kiégéshez. Keress olyan „termelő” hobbit, ami kézzel fogható végeredményt ad! Nem véletlen, hogy egy igen nagy réteg kertészkedésbe kezd, bütyköl a garázsban vagy kézműveskedik. Ezek mind olyan tevékenységek, amelyek eredménye kézzel fogható, szemmel látható. 


Ha ezeket a pontokat beépíted az életedbe, egy olyan önmagad vezérelte biztonságos rendszer „tulajdonosa” lehetsz, amellyel kivédhető a kiégés. 


Ha szerencséd van, olyan munkahelyen dolgozol, ahol figyelnek rád, motivációt kapsz, optimális munkakörülményeket, reális célokat, amelyeket „csak” fent kell tartanod. Ellenkező esetben Neked kell a saját rendszeredet építened. Ebben teljesen természetes, ha olykor elakadsz. 


Kérj segítséget, hogy tovább fejlődhess! Én itt leszek! Coaching

© All Rights Reserved.
weboldalt üzemelteti: WebForRent.hu

Adatkezelés

A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunk cookie-kat használ. Amennyiben továbblépsz, azzal elfogadod az arra vonatkozó szabályzatunkat.